top of page
Search

8 poduzetničkih grešaka i 8 savjeta za uspjeh

Put do poslovnog uspjeha prepun je prepreka, izazova, padova i grešaka.


To nije ništa neobično, već je to sastavni dio puta, k poslovnom uspjehu.


Pročitaj 8 najčešćih preduzetničkih i liderskih grešaka, ali i rješenja za postizanje poslovnog uspjeha:


1. Previše se vežeš za sve ljude i situacije na poslu


To je sasvim normalno, kada si na početku razvoja poslovanja, međutim u kasnijoj fazi baš i ne moraš znati, kada je vrijeme da se naruči papir za printanje, kava i sl.

Ne možeš i ne moraš baš biti upućen/upućena u svaki najsitniji detalj poslovanja i održavanja firme. Kako se tvoj biznis širi i napreduje, neophodno je da se isključiš iz nekih poslova, obaveza i zadataka, odnosno da uložiš svoje vrijeme, znanje i energiju u neke prioritetnije stvari.


2. Ne delegiraš zadatke i obaveze drugima


Delegiranje zadataka, poslova i obaveza, članovima tvog tima je ključno. Moraš iskorijeniti uvjerenje, da ti kao vlasnik/vlasnica biznisa, moraš da se uključuješ u sve radne obaveze i dužnosti. Moraš se odmaknuti malo i shvatiti da postoje ljudi u tvom timu, koji mogu preuzeti obaveze i zadatke na sebe. Delegiraj poslove svom timu i vjeruj im, na kraju krajeva, ti si ih zaposlio/zaposlila! Nauči upravljati poslom i ljudima, kako bi se poslovanje bolje razvijalo i kako bi se stekao fokus za širu sliku poslovanja.


3. Kažeš DA svemu i svima, a to je pogrešno


Bojiš se da ćeš propustiti neku priliku, ili da ćeš se zamjeriti potencijalnom klijentu ili zaposlenima, ako im kažeš NE. Međutim, dugoročno govoreći, skakanje na svaku poslovnu priliku, ostavit će te iscrpljenim i nezadovoljnim. Ponekad jednostavno moraš proći kroz ponuđene stvari, situacije i prilike i fokusirati isključivo na ono, što je pred tobom. Partneri, klijenti, pa čak i zaposleni ponekad moraju čuti „Izvinite, ali to nije moguće, moram vam odgovoriti sa NE“. Fokusiraj se na ono u čemu si dobar/dobra i postani najbolja verzija sebe u tome.


4. Instant zadovoljstvo u poslu ne znači dugoročni uspjeh


Kreiraj sa svojim timom 3-mjesečne strategije, planove i analize, kako bi se mogli isplanirati konkretni troškovi i rezultati. Ako nemaš dugoročnu viziju, počinješ rutinski raditi stvari. Dugoročna vizija i strategija, doprinosi da se ponosiš svim kratkoročnim ciljevima, koji su postigli super rezultate. Bez adekvatne vizije i zacrtanih ciljeva, nema uspjeha.


5. Ne veži se previše emotivno za zaposlene i ne ljuti se ako odluče da odu


Najnormalnija stvar je da neki od zaposlenih, koji su već neko vrijeme zaposleni u tvojoj firmi, potraže neku drugu mogućnost i odluče da odu i promijene posao. To ne mora značiti da ima veze s tobom osobno ili da zaposleni nisu bili zadovoljni s načinom rada u tvojoj firmi, nego su jednostavno željeli promjenu i to je sasvim ok. Također, s druge strane se trudi da uvijek njeguješ dobru poslovnu atmosferu, radnu etiku, da zaposleni ne budu preopterećeni poslom i da imaju normalno radno vrijeme, bez rada vikendima i bez ostajanja na poslu do kasnih večernjih sati. Cijeni svoje radnike.


6. Ne plaši se neuspjeha


Skoro svaki uspješan poduzetnik imao je ogromne propuste, prije nego što je „pobijedio“. Zato je važno da prihvatiš svoje neuspjehe, razmisliš o neuspjehu racionalno, a zatim osmisliš plan kako da izbjegneš ponovne greške u budućnosti. Ako ne doživiš neuspjeh, nikada nećeš cijeniti pobjedu.


7. Nemoj se oslanjati samo na stare vještine i znanja koja imaš


Uspješni svjetski poslovni lideri, vizionari, poduzetnici čitaju po 50 knjiga godišnje, dakle moraš učiti, raditi na sebi, te tako rasti i razvijati se. Usvajaj nova znanja, nove vještine, pogledaj inspirativan video na internetu, pročitaj dobru knjigu, pohađaj edukacije i tečajeve vezane za svoje poslovanje, poveži se s novim inspirativnim ljudima…


8. Neka ti prvi prioritet u životu bude zdravlje, a ne karijera


Stavljanje poslovnih prioriteta i karijere, prije zdravlja je pogubno. Ako aktivno ne obraćaš pažnju na svoje fizičko i mentalno zdravlje, ne možeš postići uspjeh i razvijati svoju osobnost. Ne budi žrtva posla i karijere i ne dozvoli, da ti zdravlje bude na posljednjem mjestu. Poslovna imperija ne znači ništa ako se razboliš i nema tog novca i uspjeha, koji ti može zamijeniti tvoje zdravlje. Vodi računa o zdravoj ishrani, odmaraj se, šetaj, fizički se aktiviraj, kvalitetno spavaj...


129 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page